Naša priča

Jednog zimskog jutra, 1964. godine, naučnica Rozalind Frenklin napravila je fotografiju na kojoj se videla struktura DNK molekule. Bio je to prvi put u istoriji da ljudsko biće vlastitim očima ugleda tajnu svog nastanka.

Ova fotografija je obišla svet jednako kao i sletanje na Mesec. Postala je poznata kao “Fotografija 51” – zato što je Rozalind nakon pedeset i prvog pokušaja konačno uspela da zabilježi sudbinu zapisanu u našim genima.

Ovom fotografijom začeta je čitava jedna nova oblast razvoja čovečanstva, i kao omaž otkriću naučnice Frenklin, brend You51 nosi ime inspirisano tom fotografijom.

Zahvaljujući takvom revolucionarnom naučnom fenomenu, danas već u najranijoj fazi trudnoće možemo saznati sve zdravstvene predispozicije svog ploda, što nam daje pregršt vremena da razmislimo o daljim koracima.

BBC je ovu fotografiju nazvao najvažnijom fotografijom na svetu. Da pročitate celi članak, kliknite ovde.

Photo 51 članak BBC

Ova fotografija ima i svoju Wikipedia stranicu. Kliknite ovde da posetite celu Wikipedia stranicu posvećenu Fotografiji 51.

Photo 51 članak Wikipedia

Naučni portal Live Sience opisao je kako je Fotografija 51 promenila svet. Kliknite ovde da pročitate celu priču.

Photo 51

Ovo su samo neke od priča o fenomenalnoj Fotografiji 51.

Na Internetu možete pronaći još mnoštvo sadržaja ovom otkriću, kao i o naučnici Rozalind Frenklin koja je zaslužna za ovo otkriće.