FAQ

Često postavljana pitanja

Neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) je metoda za rano otkrivanje postojanja određenih genetskih abnormalnosti bez rizika za fetus. Ovo ispitivanje analizira male delove DNK koji cirkulišu u krvi trudnice.

Za razliku od većine DNK koja se nalazi unutar jezgra ćelije, ti su fragmenti slobodno plutajući i nisu unutar ćelija, pa se zovu slobodno-ćelijska DNK (cfDNA). Tokom trudnoće krvotok majke sadrži mešavinu cfDNA koja dolazi iz njenih ćelija i ćelija iz posteljice. Posteljica je tkivo u materici koje povezuje fetus i krvotok majke. Te se ćelije ulivaju u krvotok majke tokom cele trudnoće. Zbog toga ova metoda zahteva samo uzorak majčine krvi, a koristi se za traženje hromozomskih poremećaja uzrokovanih prisutnošću dodatne ili nedostajuće kopije (aneuploidije) hromozoma.

Budući da YOU51 test zahteva samo jednostavno vađenje venske krvi, potpuno je siguran za vas i vašu bebu. Sve što trebate je dati uzorak krvi od 10 mililitara u laboratoriji i sačekati jedan do pet radnih dana od prijema uzorka u laboratoriju da dobijete rezultate testa.

Svi YOU51 uzorci se na analizu šalju u illumina sertifikovane laboratorije u Italiji, Španiji ili SAD-u, u zavisnosti od toga koja laboratorija će u tom trenutku dati najbrže rezultate. Za analizu se koristi illumina platforma, o kojoj više možete pročitati na linku: illumina.com

Poslovati online je brže, lakše i povoljnije. Upravo zato što nemamo kancelarije i ne poslujemo na standardan način procedura testiranja je brza i laka, a test ima mnogo povoljniju cenu u odnosu na druge testove koji su dostupni na tržištu. Dakle, sva komunikacija koju treba da obavite sa našim timom se odvija online ili telefonski. Uvek smo dostupni online (Viber, WhatsApp, Instagram, Facebook, email) da odgovorimo na sva pitanja.

Sedište firme Medija-Plus Group d.o.o, koja je ekskluzivni distributer testa YOU51 za jugoistočnu Evropu se nalazi u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, a test je moguće uraditi u BIH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Svrha YOU51 testa jeste da otkriva hromozomske poremećaje, poznate kao “aneuploidije”. Test daje informaciju o prisustvu viška kopija (trizomija) hromozoma 21,18 i 13 i opcionalno da li postoje suvišne kopije polnih hromozoma (X ili Y), te nedostatak kopije polnog hromozoma (MX).

YOU51 ima opciju otkrivanja aneuploidija (višak kopija) na svim hromozomima, te opciju otkrivanja mikrodelecija (mali delovi hromozoma koji nedostaju) koji za posledicu imaju sledeće sindrome: 1p36 delecija, 4p- ( sindrom Wolf-Hirschhorn), 5p- (sindrom mačijeg plača), 15q11.2 (Prader-Willi/Angelman sindrom), 22q11.2 delecija (DiGeorge sindrom).

Ne, YOU51 je jedinstven i pouzdan test za koji je potreban isključivo mali uzorak venske krvi majke što ga čini veoma jednostavnim za obavljanje i brzo saznavanje rezultata nakon analiziranja vašeg uzorka krvi u laboratoriji.

YOU51 test je najranije moguće uraditi već u desetoj nedelji trudnoće. Na ovaj način se omogućava rano otkrivanje potencijalnih promena ili abnormalnosti na hromozomima ploda.

Neinvazivno prenatalno testiranje putem YOU51 testa nudi širok spektar mogućnosti. Pored otkrivanja nepravilnosti na hromozomima ploda, YOU51 test nudi vam i mogućnost otkrivanja pola deteta, odnosno prisustva ili odsustva Y hromozoma.

Ne. Utvrđivanje pola je uključeno u cenu naših paketa MINIMA i MAXIMA i ne plaća se dodatno. Takođe, postoji mogućnost otkrivanja pola uz pomoć konfeta iznenađenja koje su besplatne.

Postoji poseban paket za blizance koji obuhvata analizu Down sindroma (trizomija 21), Edwards sindroma (trizomija 18) i Patau sindroma (trizomija 13), trizomije hromozoma 1-22, mikrodelecije, delecije i duplikacije veće od 7 Mb, te pol beba, odnosno prisustvo Y hromozoma. Cena paketa iznosi 595 EUR.

U slučaju blizanačke trudnoće, testiranjem polnih hromozoma može se otkriti samo prisustvo ili odsustvo Y hromozoma, ali ne mogu se otkriti dodatne ili kopije polnih hromozoma koje nedostaju. Prilikom detekcije pola beba u slučaju blizanačke trudnoće moguće je samo detektovati prisustvo ili odsustvo Y hromozoma. Ako je detektovano prisustvo Y hromozoma znači da je jedna beba sigurno dečak a u slučaju odsustva Y hromozoma obe bebe su devojčice.

Rezultate obavljenog YOU51 testa možete da očekujete u vremenskom periodu od 1 do 5 radnih dana od dana dostavljanja uzorka u laboratoriju.

Negativan rezultat testa znači da nije detektovano prisustvo analiziranih hromozomskih poremećaja. U slučaju negativnog rezultata testa i bez patoloških nalaza sa ultrazvuka, prisustvo ispitanih poremećaja bebe se može isključiti sa visokim stepenom tačnosti.

Pozitivan rezultat testa ukazuje na prisutvo jednog od analiziranih hromozomskih poremećaja. U tom slučaju nalaz jasno ukazuje na poremećaj koji je detektovan (rezultat je DA ili NE, a ne statistički podatak izražen u procentima/verovatnoći). Nalaz je jednostavan za interpretaciju, jer se na njemu nalazi podatak da li je neka od hromozomskih abnormalnosti detektovana ili nije.

Rezultat testa je precizan, nije definisan u procentima, niti kao suspektan nalaz. Test ima samo dva moguća ishoda: aneuploidija nije detektovana ili aneuploidija jeste detektovana. U slučaju pozitivnog nalaza, vama je na raspolaganju informativni obrazac o detektovanom sindromu kao i predlog dodatnih dijagnostičkih analiza.

U slučaju pozitivnog rezultata za neki od analiziranih sindroma, pre nego što vam uopšte javimo rezultat konsultujemo se sa genetskim savetnicima zaposlenima u laboratoriji koja radi analizu uzorka. Oni će da nam daju detaljnije pojašnjenje nalaza i preporuku za dalje dijagnostičke metode invazivnog karaktera, kako bi se potvrdio ili odbacio rezultat testa.

Tek posle toga vama javljamo rezultate i preporuke. Nakon toga možemo da organizujemo sastanak u kojem biste mogli da postavite sva pitanja koja se tiču rezultata i daljih procedura, sve u cilju da budete što bolje informisani prilikom donošenja daljih odluka.

Ovi testovi, kao i mnogi drugi, imaju ograničenja, uključujući lažno negativne i lažno pozitivne rezultate. To znači da hromozomska abnormalnost na kojoj se radi testiranje, može biti prisutna čak i ako je rezultat koji primite negativan (tzv. “lažno negativan”). Takođe, možete primiti pozitivan rezultat na hromozomsku abnormalnost za koju se radi testiranje iako ona zapravo nije prisutna (tzv. “lažno pozitivan”).

Mogućnost da dobijete lažno negativan rezultat je manja od 0,026%. Mogućnost da dobijete lažno pozitivan rezultat je manja od 0,1%.

Propuštena prilika da se na neinvazivan način već od 10. nedelje trudnoće koristeći malu količinu majčine krvi otkrije genetska nepravilnost bebe. Rezultati su dostupni u kratkom roku te u slučaju pozitivnog rezultata postoji mogućnost pravovremenog delovanja.

Za test nije potrebna nikakva posebna priprema. Nakon što trudnica uđe u 10. nedelju trudnoće potrebno je da se odluči za vrstu analize i registruje se za prenatalni test. Trudnica pre uzimanja uzorka krvi može slobodno konzumirati jelo i piće jer prirodne fiziološke potrebe ne utiču na uzorak. Potrebno je napraviti pauzu, odnosno razmak od 12 sati pre uzorkovanja ukoliko prima terapiju na bazi aspirina ili uzima lekove za trombofiliju.

Potrebno je napraviti pauzu, odnosno razmak od 12 sati pre uzorkovanja ukoliko primate terapiju na bazi aspirina ili uzimate lijekove za trombofiliju. Ovo je bitno iz razloga što ne sme doći do razređenja krvi pre nego što uzorak stigne u laboratoriju – u slučaju hemolize, laboratorija neće moći uraditi potrebne analize.

YOU51 nudi pakete u zavisnosti od Vaših potreba zbog čega u ponudi imamo tri različita paketa. Kliknite ovdje da pogledate našu ponudu.

Plaćanje je moguće obaviti na dva načina: uplatom na račun u banci ili kartično putem web sajta. Ukoliko se odlučite za uplatu na račun u banci, nakon što naručite test putem web sajta ćemo vam na email poslati fakturu, odnosno instrukcije za uplatu.

Ukoliko se odlučite na kartično plaćanje putem web sajta, procedura je ista kao kod bilo koje druge online kupovine. Fakturu ćete nakon nekoliko dana dobiti putem emaila.

Plaćanje na račun u banci je moguće u BIH, Srbiji i Hrvatskoj, a kartično plaćanje putem web sajta u BIH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Jednostavno, kao i na bilo kojem web shopu, uz pomoć kreditne ili debitne kartice koja podržava online plaćanje. Bez obzira na to koja je vaša domaća valuta, proces konverzije je automatizovan i troškovi su zanemarivi.

Plaćanje na rate je moguće ukoliko se odlučite da test platite karticom, putem web sajta. Kroz naš sistem za naplatu je integrisano plaćanje na rate UniCredit kreditnom karticom, na do 12 rata i u tom slučaju nemate dodatnih troškova. Moguće je platiti na rate i nekom drugom kreditnom karticom, ali tada svi uslovi zavise od vašeg dogovora sa bankom.

Trebate pomoć?

Proces testiranja može biti složen i važno je imati pouzdan izvor za dobivanje odgovora na vaša pitanja. Naši genetski savetnici rade s vama. Možete nam se javiti ispunjavanjem kontakt forme ispod, ili nas pozvati na broj +381 60 51 51 510.