FAQ

Često postavljana pitanja

Neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) je metoda za rano otkrivanje postojanja određenih genetskih abnormalnosti bez rizika po fetus. Ovo ispitivanje analizira male fragmente DNK koji cirkuliraju krvotokom trudnice. Za razliku od većine DNK koja se nalazi unutar stanične jezgre, ti su fragmenti slobodno cirkulirajući i nisu unutar stanica, pa se zovu DNK bez stanica (cell free DNA). Tijekom trudnoće majčina krv sadrži mješavinu cfDNA koja dolazi iz njezinih stanica i stanica iz posteljice. Posteljica je tkivo u maternici koje povezuje fetus i majčinu opskrbu krvlju. Te stanice ulaze u majčin krvotok tijekom cijele trudnoće. Zbog toga ova metoda zahtijeva samo uzorak majčine krvi, a koristi se za traženje kromosomskih poremećaja uzrokovanih prisutnošću dodatne ili nedostajuće kopije (aneuploidije) kromosoma.

Budući da YOU51 test zahtijeva jednostavno vađenje venske krvi, potpuno je siguran za Vas i Vašu bebu. Sve što trebate napraviti, je dati uzorak krvi od 10 mL u laboratoriju i pričekati, jedan do pet radnih dana od dana prijema uzorka u laboratorij, do izlaska nalaza.

Svi YOU51 uzorci šalju se na analizu u illumina certificirane laboratorije u Italiji, Španjolskoj ili SAD-u, ovisno o tome koji će laboratorij u tom trenutku dati najbrže rezultate. Za analizu se koristi illumina platforma, o kojoj više možete pročitati na linku: illumina.com

Poslovati online je brže, lakše i povoljnije. Upravo zato što nemamo urede i ne poslujemo na standardan način procedura testiranja je brza i laka, a test ima puno povoljniju cijenu u odnosu na druge testove koji su dostupni na tržištu. Dakle, sva komunikacija koju trebate obaviti s našim timom se odvija online ili telefonski. Uvijek smo dostupni online (Viber, WhatsApp, Instagram, Facebook, email) da odgovorimo na sva pitanja.

Sjedište firme Medija-Plus Group d.o.o, koja je ekskluzivni distributer testa YOU51 za jugoistočnu Europu nalazi se u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, a test je moguće obaviti u BIH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Svrha YOU51 testa je otkriti kromosomske poremećaje, poznate kao “aneuploidije”. Test daje informaciju o prisustnosti viška kopija (trisomija) kromosoma 21,18 i 13 i opcionalno postoje li suvišne kopije spolnih kromosoma (X ili Y), te nedostatak kopije spolnog kromosoma (MX). YOU51 ima opciju otkrivanja aneuploidija (višak kopija) na svim kromosomima, te opciju otkrivanja mikrodelecija (mali dijelovi kromosoma koji nedostaju) koji za posljedicu imaju sljedeće sindrome: 1p36 delecija, 4p- ( sindrom Wolf-Hirschhorn), 5p- (sindrom mačjeg plača), 15q11.2 (Prader-Willi/Angelman sindrom), 22q11.2 delecija (DiGeorge sindrom).

Ne, YOU51 je jedinstven i pouzdan test za koji je potreban isključivo mali uzorak venske krvi majke što ga čini veoma jednostavnim za obavljanje i brzo dobijanje rezultata nakon analiziranja Vašeg uzorka krvi u laboratoriju.

YOU51 test je najranije moguće obaviti već u desetom tjednu trudnoće (10+0). Na ovaj način omogućava se rano otkrivanje potencijalnih promjena ili abnormalnosti na kromosomima ploda.

Neinvazivno prenatalno testiranje putem YOU51 testa nudi širok spektar mogućnosti. Pored otkrivanja nepravilnosti na kromosomima ploda, YOU51 test nudi i mogućnost otkrivanja spola djeteta, odnosno prisustnosti ili odsustnosti Y kromosoma.

Ne. Utvrđivanje spola je uključeno u cijenu naših paketa MINIMA i MAXIMA i ne plaća se dodatno. Također, postoji mogućnost otkrivanja spola uz pomoć konfeta iznenađenja koje su besplatne.

Postoji poseban paket za blizance koji obuhvaća analizu Down sindroma (trisomija 21), Edwards sindroma (trisomija 18) i Patau sindroma (trisomija 13), trisomije kromosoma 1-22, mikrodelecije, delecije i duplikacije veće od 7 Mb, te spol beba, odnosno prisustnost Y kromosoma. Cijena paketa iznosi 595 EUR. U slučaju blizanačke trudnoće, testiranjem spolnih kromosoma može se otkriti samo prisustnost ili odsustnost Y kromosoma, ali ne mogu se otkriti dodatne ili kopije spolnih kromosoma koje nedostaju. Prilikom detekcije spola beba u slučaju blizanačke trudnoće, moguće je detektirati samo prisustnost ili odsustnost Y kromosoma. Ako je detektirana prisustnost Y kromosoma, znači da je jedna beba sigurno dječak, a u slučaju odsustnosti Y kromosoma obje bebe su djevojčice.

Rezultate obavljenog YOU51 testa možete očekivati u vremenskom razdoblju od 1 do 5 radnih dana od dana prijema uzorka u laboratorij.

Negativan rezultat testa znači da nije detektirana prisustnost analiziranih kromosomskih poremećaja. U slučaju negativnog rezultata testa i bez patoloških nalaza s ultrazvuka, prisustnost ispitanih poremećaja bebe može se isključiti s visokim postotkom točnosti.

Pozitivan rezultat testa ukazuje na prisustnost jednog od analiziranih kromosomskih poremećaja. U tom slučaju nalaz jasno ukazuje na poremećaj koji je detektiran. Nalaz je jednostavan za interpretaciju, jer se na njemu nalazi podatak je li neka od kromosomskih abnormalnosti detektirana ili nije. Rezultat testa je precizan, nije definiran u postocima. Test ima samo dva moguća ishoda: aneuploidija nije otrivena ili aneuploidija je otkrivena. U slučaju pozitivnog nalaza, na raspolaganju Vam je informativni obrazac o detektiranom sindormu kao i prijedlog dodatnih dijagnostičkih analiza.

U slučaju pozitivnog rezultata za neki od analiziranih sindroma, prije nego što Vam uopće javimo rezultat savjetujemo se s genetskim savjetnicima zaposlenim u laboratoriju koji radi analizu uzorka. Oni će nam dati detaljnije pojašnjenje nalaza i preporuku za daljnje dijagnostičke postupke invazivnog karaktera, kako bi se potvrdio ili odbacio rezultat testa. Tek nakon toga javljamo Vam rezultate i preporuke. Nakon toga možemo organizirati sastanak na kojem biste mogli postaviti sva pitanja koja se tiču rezultata i daljnjih procedura, sve u cilju što bolje informiranosti prilikom donošenja daljnjih odluka.

Ovi testovi, kao i mnogi drugi, imaju ograničenja, uključujući lažno negativne i lažno pozitivne rezultate. To znači da kromosomska abnormalnost koja je uključena u testiranje, može biti prisutna čak i ako je rezultat koji primite negativan (tzv. “lažno negativan”). Također, možete primiti pozitivan rezultat na kromosomsku abnormalnost koja je uključena u testiranje, iako ona zapravo nije prisutna (tzv. “lažno pozitivan”). Mogućnost da dobijete lažno negativan rezultat je manja od 0,026%. Mogućnost da dobijete lažno pozitivan rezultat je manja od 0,1%.

Propustili biste priliku da se na neinvazivan način već od 10. tjedna trudnoće, koristeći malu količinu majčine krvi, otkrije genetska nepravilnost bebe. Rezultati su dostupni u kratkom roku, te u slučaju pozitivnog rezultata postoji mogućnost pravovremenog djelovanja.

Za test nije potrebna nikakva posebna priprema. Nakon što trudnica navrši 10. tjedana trudnoće potrebno je odlučiti se za vrstu analize i registrirati se za prenatalni test. Trudnica prije uzimanja uzorka krvi može slobodno konzumirati jelo i piće, jer prirodne fiziološke potrebe ne utječu na uzorak.

Potrebno je napraviti pauzu, odnosno razmak od 12 sati prije uzorkovanja ukoliko primate terapiju na bazi aspirina ili uzimate lijekove za trombofiliju. Ova informacija je bitna iz razloga što ne smije doći do razrijeđenja krvi prije nego što krv stigne u laboratorij – u slučaju hemolize, laboratorij neće moći obaviti potrebne analize.

YOU51 nudi pakete ovisno o Vašim potrebama, zbog čega u ponudi imamo tri vrste paketa. Klinkite ovdje i pogledajte našu ponudu.

Plaćanje je moguće obaviti na dva načina: uplatom na račun u banci ili kartično putem web stranice. Ukoliko se odlučite za uplatu na račun u banci, nakon što naručite test putem web stranice, na email ćete dobiti račun s uputama za plaćanje.

Ukoliko se odlučite za kartično plaćanje putem web stranice, procedura je ista kao kod bilo koje druge online kupovine. Račun ćete nakon nekoliko dana dobiti putem emaila.

Plaćanje na račun u banci je moguće u BIH, Srbiji i Hrvatskoj, a kartično plaćanje putem web stranice u BIH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Jednostavno, kao i na bilo kojem web shopu, uz pomoć kreditne ili debitne kartice koja podržava online plaćanje. Bez obzira na to koja je tvoja domaća valuta, proces konverzije je automatiziran i troškovi su zanemarivi.

Plaćanje na rate je moguće ukoliko test odlučite platiti karticom, putem web stranice. Kroz naš sistem za naplatu je integrirano plaćanje na rate UniCredit kreditnom karticom, do 12 rata, i u tom slučaju Vi nemate dodatnih troškova. Moguće je platiti na rate i nekom drugom kreditnom karticom, ali tada svi uvjeti ovise od Vašeg dogovora s bankom.

Trebate pomoć?

Proces testiranja može biti složen i važno je imati pouzdan izvor za dobivanje odgovora na vaša pitanja. Naši genetski savjetnici rade s vama. Možete nam se javiti ispunjavanjem kontakt forme ispod, ili nas pozvati na broj +385 91 24 50 003.