fbpx

You 51 Prenatalni Test

Kome vjerovati prilikom izbora prenatalnog testa?

Kome vjerovati prilikom izbora prenatalnog testa?

Nalaziš se u najljepšem periodu života. Bilo da je u pitanju prva ili peta trudnoća, upoznaješ neku novu sebe jer, u tebi se razvija neko novo živo biće koje tek treba da spozna ovaj svijet. Ipak, pred tobom su i neke bitne odluke, a jedna od njih je – koji prenatalni test izabrati?

Nećemo ublažavati, to jeste bitna odluka. Ukoliko želiš da se uvjeriš u genetsko zdravlje tvoje bebe i bezbrižno uživaš u periodu trudnoće, bitno je da u tome imaš pouzdanog saveznika.

Danas, kada je na tržištu dostupno bezbroj prenatalnih testova, na prvi pogled dosta sličnih, tu odluku je nešto teže i donijeti. Prijateljica ti po svom iskustvu preporučuje jedan, ginekolog insistira da uradiš drugi, a u medijima čuješ za neki treći test? Kome vjerovati? Hajdemo po redu.

1. Istražite dostupne prenatalne testove

Danas su sve informacije lako dostupne. Izdvojite vrijeme i napravite istraživanje dostupnih prenatalnih testova.

Prvo, detaljno pogledajte web stranice kompanija. Tu bi trebalo da pronađete sve značajne informacije – u kojoj laboratoriji se vrši analiza, da li se sprovodi na illumina platformi, šta koji paket analizira, da li uplatu vršite direktno na račun kompanije i slično.

Ipak, nemojte se zadržati samo na zvaničnim stranicama. Naravno da tu nećete pronaći nedostatke nekog testa jer, svaki je “99,9% pouzdan”, “najsavremeniji”,”jedini sertifikovani” i slično.

Kao što smo već napisali, sve informacije su danas lako dostupne. Pogledajte komentare i recenzije na društvenim mrežama, pročitajte iskustva drugih trudnica. Mnogo informacija ćete saznati na forumima i drugim objektivnim medijima.

2. Popričajte sa ginekologom

Tvoj ginekolog je osoba koja tokom trudnoće brine o tebi i tvojoj bebi. On može da ti preporuči da li ti je prenatalno testiranje uopšte potrebno s obzirom na porodičnu anamnezu, stanje trudnoće ili slično. Ipak, odluka o tome kojoj kompaniji ćeš pružiti povjerenje i dati svoj novac je odluka samo tebe i tvog partnera.

Ginekolog bi trebalo da ti preporuči objektivne kriterijume poput: bitno je da se radi na Illumina tehnologiji, koji je minimalan procenat fetalne frakcija, koja je osjetljivost testa, da li analizira samo određene delecije i duplikacije ili sve.

3. Podrška genetičara

Osim toga, veoma je važno da tokom cijelog procesa donošenja odluke oko izbora prenatalnog testa i paketa testa, imaš na raspolaganju savjetnika za genetska pitanja. To je osoba koja se stručno usmjeravala u oblasti genetike, te može da ti pomogne u tumačenju dabl ili NIPT testa, te da odgovor na svako tvoje pitanje.

Takođe, u slučaju pozitivnog (lošeg) nalaza prenatalnog testa, trebalo bi da dobiješ precizne informacije od strane laboratorije u kojoj se radi analiza.

4. Informiši se o osjetljivosti testa

Iako ti na prvi pogled svi paketi svih dostupnih testova mogu djelovati isto, to ne mora biti slučaj. Mnogi od testova na tržištu nisu prilagođeni blizanačkoj trudnoći ili IVF trudnoći sa doniranim jajnim ćelijama. Takođe, trudnice koje tokom trudnoće koriste terapiju za trombofiliju ne mogu raditi svaki test.

5. Vodi računa u kakve reklame vjeruješ

Živimo u svijetu reklame i nepovjerenja u iste zato je najvažnija živa riječ i iskustvo koje trudnice imaju sa prenatalnim testiranjem. Raspitaj se u svom okruženju, istraži forume (gdje znamo da su žene poprilično kritične), pogledaj recenzije na Google-u i Facebook-u.

Zašto odabrati YOU51?

Svi YOU51 uzorci se analiziraju na illumina platformi. Koga god da pitaš, potvrdiće ti da je to najkvalitetnija tehnologija za sekvencioniranje DNK, i zato je pouzdanost testa 99.9%. Tokom cijelog procesa, na raspolaganju ti stoji regionalni tim ljudi i savjetnik za medicinska i genetska pitanja.

YOU51 vodi transparentno i otvoreno poslovanje gdje svaku uplatu vršiš direktno na račun firme, te tako znaš gdje odlazi tvoj novac.

Nakon uzorkovanja dobijaš DHL kod za praćenje pošiljke i u svakom trenutku znaš gdje se tvoj uzorak nalazi.

Za 1 do 5 radnih dana od dana prijema u laboratoriji, na email ti stiže nalaz potpisan od strane nadležnog stručnog tima laboratorije koji vrši analizu i na kraju je validira.

Zakažite genetske konsultacije